top of page
odd-fellow-y9gB3DU5ODA-unsplash.jpg

Beachtennis: Een Zomerse Racket Sensatie

Welkom bij de opwindende wereld van beachtennis, waar zon, zee en zand samenkomen voor een onvergetelijke ervaring. In deze blogpost duiken we dieper in de essentiële aspecten van deze dynamische sport, van zijn oorsprong tot de basisprincipes van spelen.


Een Korte Geschiedenis

Beachtennis vindt zijn oorsprong langs de zonnige kusten van Italië in de jaren 1970, waar het voor het eerst werd gespeeld als een informele strandactiviteit. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, met georganiseerde toernooien en een groeiende gemeenschap van spelers over de hele wereld. En uiteraard kon het Summer BeachLife niet ontbreken.


Het Spel

Beachtennis combineert de dynamiek van beachvolleybal met de precisie van tennis. Gespeeld op een beachvolleybalveld van 16 bij 8 meter en met een net op 1.70 meter hoogte, gebruikt het spel speciale rackets en een lichtere tennisbal die niet mag stuiteren. Het draait allemaal om volleys en het vermijden van de grondslagen, waardoor het een unieke uitdaging vormt.


Dit leuke spel is niet alleen voor tennisenthousiastelingen; iedereen met een beetje gevoel voor de bal kan meedoen. De puntentelling volgt de regels van het traditionele tennis, met als enige verschil dat bij 40-40 meteen het beslissende punt wordt gespeeld. Ook de regels zijn vergelijkbaar met tennis, maar met enkele aanpassingen voor de service en het net.

Beachtennis wordt gespeeld met een speciaal racket, zonder snaren, met een gesloten blad en een gatenstructuur. Beginners kiezen vaak voor een korter racket, terwijl ervaren spelers de voorkeur geven aan een langer racket voor meer kracht en controle.


De Spelregels

Wat betreft de spelregels, zijn deze eenvoudig te volgen en lijken ze sterk op die van tennis. De belangrijkste regel is dat de bal niet mag stuiteren zodra deze het zand raakt. Bovendien is er geen strikte scheiding tussen de linker- en rechterhelft van het veld, waardoor de positie van de serveerder en ontvanger vrij is. Echter, een verboden zone van 3 meter vanaf het net is ingesteld, waar spelers tijdens de service niet mogen staan.


De scorestructuur volgt de traditie van tennis, maar bij een gelijke stand van 40-40 wordt direct een beslissend punt gespeeld. Het team dat als eerste 6 games wint, wint de set, met een verschil van minstens 2 games. Bij een gelijke stand van 6 games wordt een tiebreakgame gespeeld.


Ontdek alle regels op onze website: Spelregels Beachtennis.


De Uitrusting

Voor beachtennis heb je een racket en een speciale beachtennisbal nodig. Spelers dragen vaak comfortabele kleding die geschikt is voor het strand, samen met zonnebrandcrème en een zonnebril om zich te beschermen tegen de zon.


Technieken en Strategieën

Belangrijke technieken in beachtennis zijn onder meer de forehand, backhand, volley en smash. Strategieën kunnen variëren van het positioneren van het team op het veld tot het lezen van de bewegingen van de tegenstander en het gebruiken van slimme tactieken om punten te scoren.


Ontdek Meer in ons Magazine

Wil je nog meer leren over beachtennis? Vraag dan ons gratis Summer BeachLife Magazine aan, waarin we dieper ingaan op de geschiedenis, spelregels, technieken, tips van professionals en nog veel meer! Vraag hier jouw exemplaar aan!

10 views0 comments

Comments


bottom of page